Az Év Kertésze 2014 díjazottja Noske Róbert (Flora Magazin 2014/4)

Értéket teremtünk

Immár hagyomány, hogy a Hortus Hungaricus kiállításon kiosztják az Év Kertésze kitüntetést. A szakmai egyesületek ajánlásával a 20. jubileumi esemény egyik ünnepeltje Noske Róbert volt.

Noske Róbertet a Flora Hungaria virágpiacon kerestük fel. Gratulációnk átadása mellett az eddig pályafutásán keresztül a szakmát is értékeltük.

A díj átvételekor rövid beszédet rögtönzött

Mindig is úgy tekintettem erre a díjra, mint a szakma Oscar díjára. Köszönettel tartozom érte a szakmának, akik megszavazták nekem ezt a kitüntetést és a családomnak, akik ebben a munkában támogatnak. Köszönöm a szüleimnek, akik elindítottak ezen a pályán, néha nélkülözve, többször bíztatóan…

Milyen indíttatással fordult a pálya iránt?

Mióta az eszemet tudom, ott voltam a kertünkben és sokat segítettem a szüleimnek. Amikor édesapám öntözött én a tömlő másik végén álltam, fogtam, hogy ne akadjon bele semmibe. Jó dolog amikor az ember kitartással figyeli a növényeit, ami egyszer csak értékké válik. Mint mindenki, a terhekből és is láttam, hogy ez egy nehéz szakma. 7 napból 7 napos és napi 24 órában állandó felügyeletet igényel. Ez az életvitelt is megváltoztatja, alkalmazkodtam hozzá.

Meglepte a kitüntetés?

Többször is gondolkodásra késztetett, mi lehetett az oka, hogy ezt a díjat megkaphattam. Valószínű valami olyant csinálunk, amit különlegesnek éreznek az ajánlóim, de nekem nem az. Igaz, határozott elképzeléseim vannak a céljainkról, amik mind megjelennek az áruinkban. Talán ez kelthette föl a figyelmet.

Hogy esett a választás a kertészetükben termesztett kultúrákra?

A kilencvenes évek végén és a kétezres elején, a vágott virág kultúrákat ért „válság” után visszanyúltunk azok után a cserepes kultúrák után, amiket már 50-60 évvel korábban a nagyszüleim is termesztettek.Csak épp a technológia és a technika szöges ellentétben állt az akkoriakkal. A nyugat-európai útjaim során megláttam azokat a korszerű technológiai-technikai elemeket, amiket akkor a mi kertészetünkben alkalmazni lehetett. Szép apránként megvalósítottuk. Abban biztos voltam, hogy minőséget kell termelni, csak így lehetünk versenyképesek. Ma is ez határozza meg a jelenünket és a jövőnket.

Ezt ismerhette föl az Önt kitüntetésre ajánló szakmai kör. A méltatásban is kiemelték az innovatív szemléletét. Fiatal kertészként milyen jövőképet vázolt föl?

Nem elég korszerű technológiával, világvezető fajtákat és jó minőséget termelni, azt piacra is kell helyezni. A mi termékeink mellé sok hozzáadott értéket teszünk. Többlet információkat adó tájékoztatókkal segítjük a növények igényeiről, felhasználásáról és ápolásáról csekély ismeretekkel rendelkező vásárlók eligazodását. Áruinkat a kertészetünk nevét föltüntető matricával látjuk el, ami számunkra a növény követését teszi lehetővé, a vevőben pedig bizalmat ébreszt. Amennyiben meg volt elégedve, újból és újból keresni fogja. Vannak ennek az útnak nehézségei, de még több előnnyel jár. Magas minőséget, ellenőrizhető termelőt, korrekt reklamációkezelést feltételez. Ha rátesszük a nevünket egy termékre, azzal garanciát is vállalunk érte. Értéket teremtünk. Ez egy tiszta, egyenes út, ami mindig is továbbvitte a fejlődésünket.

Kitűzött célunk, hogy növényújdonságokat is forgalmazzunk, de csak akkor amikor már 1-2 éves tapasztalatot szereztünk vele. Nagy sikerrel tudjuk kihasználni azokat az elképzeléseinket, amiket e tapasztalataink felhasználásával valósítunk meg. Olyan termékeket, termékcsoportokat készítünk és ajánlunk jó szívvel, amelyek tulajdonságairól, viselkedéséről magunk is meg vagyunk győződve. Jövő tavasszal félkész balkonnövény kombinációkkal „kínáljuk” meg a vásárlókat. Hazavihető kész megoldások ezek, amit már nem kell kitalálni, beültetni és sikerrel továbbnevelhetők. A termékekkel a teszteket elvégeztük, a viszonteladó vásárlóinknak többször bemutattuk. Jók a visszajelzések, remélem sikeres lesz.

Miként értékeli a hazai dísznövénytermesztést. Milyen jövőképe van ma a hazai díszkertészeti tevékenységnek?

Ma már nem elég a kitartás, szaktudás és fegyelem is kell a technológiák betartásához. Sokan nem tudják, milyen kategóriájú terméket akarnak létrehozni, ezzel ártanak adott kultúrának. Adott technológiához technikai felszereltség is szükséges. Ha ez nincs meg nem lehet kézben tartani a növényt. Fontosnak tartom az adott üzemmérethez, kultúrához szabott technikai fejlesztést, de nincs szükség meggondolatlan beruházásokra. A fejlődéseknek az alul- és felülinvesztálás egyaránt akadálya lehet.

A hazai jövőkép tekintetében kicsit elkeseredett is vagyok, mert még mindig mostohagyereknek tekintik az ágazatot. Bízom benne, hogy ez most meg fog változni, mert minden jel arra utal, hogy ez így is lesz.

Nagyon nagy szüksége van az ágazatnak a magas szintű technológiák alkalmazására, a minőségi követelményekre és piaci elkötelezettségre, a kertészek együttműködésére.

Örülök, hogy a Magyar Díszkertészek Szövetsége vállára vette ezeket a feladatokat és foglalkozik vele. Magam is igyekezni fogok, hogy ebben munkájukat segítsem.

 

A Flora Magazin 2014/4 számában megjelent ezen cikket köszönjük Merényi Alexandrának.
Vissza az előző oldalra!
NOSKE KINCSESKERT - Magyar