Noske-virág

(vagy: A jövő a sikeres kész árú értékesítésben rejlik)

A sikeres értékesítés képletében szerencsés esetben összeadódik a termesztő kiváló áruja, a kereskedő szakértelme és a vevő elégedettsége. A képlet azonban csak leírva ilyen egyszerű.  

Ahhoz, hogy valóban így legyen sok egyéb is szükséges. Ide tartozna a növényekkel kapcsolatos ismeretek mind szélesebb körű terjesztése, beleértve a kereskedőket és a vásárlókat is. Azok a végfelhasználókat is kiszolgáló kertészetek, kereskedők, árudások, virágboltosok akik kellő szaktudással és időt nem kímélve foglalkoznak a vásárlóikkal hosszú távon számíthatnak vásárlóik hűségére. A megnövekedett fogyasztás várhatóan keresletélénkülést és termelés bővülést eredményez.   

A Noske Kertészet legutóbbi szakmai rendezvényén, ahol a fajtaújdonságok és a jövő növényeinek  bemutatására került sor, Noske Róbert fontosnak tartotta, hogy az egynyári-, és balkonszezon tapasztalatait ne csak termesztőként, de értékesítői szemmel is értékelje. A nemesítők évente számos ígéretes újdonsággal állnak elő, ám hogy közülük melyik válik alkalmassá hazai felhasználásra, arról az árut előállító kertésznek kell meggyőződnie. Majd a megszerzett ismereteit és tapasztalatait közbülső csatornákon át továbbadni, eljuttatni a végső felhasználókhoz. Érdemes a vásárlókat „megtanítani” mit és miként ültessenek, milyen fajtákat társítsanak. Ismertetni a növények színét, habitusát, felhívni a figyelmet az egyes fajok télállóságára, és egyéb tulajdonságaira, hozzárendelve felhasználási és ápolási útmutatókat. Az áruházakkal vívott  versenyben az egyetlen fegyvertár, a vevővel teremthető közvetlen kapcsolat, a személyesség. A sikeres értékesítés alig képzelhető el a jövőben hozzáadott szolgáltatások nélkül. Csak így számíthatunk a termesztést pozitívan befolyásoló forgalomnövekedésre. A Noske Kertészetben is ez a kijelölt út, jegyezte meg.

A jövő növényei

A rendezvény a „Noske-virág” jegyében született meg. A kertészetben évek óta fáradhatatlanul és nagy figyelemmel dolgoznak azon, hogy  termesztésben kipróbált, hazai klímára alkalmas, kiültetésben jól teljesítő növényeket ajánljanak a vásárlóiknak. A „Noske- virág, a mi felvidít” mottót viselő program olyan különböző fantázianevekkel ellátott növénycsoportokat tartalmaz amelyek alkalmasságában a partnereik megbízhatnak. Az egyre melegebb és szárazabb időjárás felkelti az olyan  szélsőségeket jobban tűrő fajok, fajták utáni igényt, amelyek az ilyen környezetben is nagyszerű teljesítményre képesek. A Begonia semperflorens régóta bizonyítja alkalmasságát ám a választék tovább bővült, ígéretes karrier előtt állnak a magról vagy dugványról szaporítható csüngő begóniák. A Begónia Veranda körbe tartozó fajták, felhasználási területük és virágzás intenzitásuk tekintetében eltérnek a közkedvelt gumós begóniáktól is.  Jelentőségük abban áll, hogy nagy melegben és tűző napon is folyamatosan, szakaszolás nélkül, egész nyáron át nyílnak. A szabadba kihelyezett növények teljesítménye megbízható.  Nagy hőségben leveleik bronzossá válnak. A termesztés korai szakaszában előfordulhatnak megbetegedések, de kiültetésben csak ritkán. A készáru a 16. héttől értékesíthető.

A továbbiakban is nagy figyelemre számíthatnak a Nosztalgia Muskátlik. Erőteljes növekedésük, élénk színük, folyamatos virágzásuk, valamint  változatos felhasználási lehetőségeik a legnagyobb erényük.

Kezdeti népszerűségnek örvendenek a cserepes és kerti Inkaliliomok. A változatos színű, mintázatú és rajzolatú virágok egész nyáron át nyílnak. Kiváló terasz-, és balkonnövények, kiültethetők  dézsákba és kerti virágágyakba, ahol meghálálják a laza, enyhén savanyú tőzeges talajokat. Télre takarást igényelnek. Virágait olyan gazdagon hozza, hogy fel sem tűnik, ha vágott virágot szednek róla. A szárakat azonban nem szabad vágni, hanem a gumóról határozott felfelé húzó mozdulattal kell a leszakítani. A gumón így ejtett seb újabb virágzásra készteti a növényt.

Élre törnek a „Harmónia Duó”, „Harmónia Trió” vegyes összeültetések. A két vagy három eltérő vagy azonos  fajtát harmonikus színárnyalatban tartalmazó együtteseket 14 cm-es cserépben kínálják. A vevők örömmel fogadják az ötletet, a kombinációt és a színhatást, az együtt jól fejlődő, könnyen kezelhető kész megoldásokat. Noske Róbert bevált tanácsként adta át, érdemes a növényeket korábban kínálni a vásárlóknak, mert a növényházi környezetből kiemelt,  balkonládákba, edényekbe tovább ültetett és napon tartott növények tömöttebbek maradnak.  A Nemesiák, hasonlóan a begóniákhoz, miközben hajtásaik tovább nőnek és fejlődnek folyamatosan nyílnak, nagy virágtömegük rendkívül mutatós.

Praktikák kánikulára

Lammel Kálmánné  a kültéri növénytartás és ápolás alapvető  - a szakemberek számára köztudott –ismereteit foglalta össze. Javasolta a jelenlévőknek adják tovább a végfelhasználó vásárlóiknak, hogy boldoguljanak, sikerélményt szerezzenek a megvásárolt növénnyel. Megemlítette, kulcsfontosságú a minőségi föld, a nagy edény és a jó összetételű műtrágya használata. A növények tápanyagellátása nem ér véget az értékesítéssel. Fontos, hogy a növény mindig jól érezze magát. Míg a csecsemő sír ha éhes, addig növény némán szenved- érzékeltette. A helyes víz-, és tápanyag-utánpótlás támogatja a növényt a nyári kánikulában. A növényeket gyakrabban, de alacsonyabb dózisú tápoldattal öntözzék. Gyakori probléma, hogy a hőségben agyonöntözik a növényt. A túlöntözött talajban a víz jobban felmelegszik, megfő a gyökér. Ajánlott kicsit szárazabban tartani, mert a levegővel telitett laza közegben a növények jobban átvészelik a meleget.

Az üzemről

A Noske kertészetben egész évben folyamatosan termesztik a cserepes virágzó dísznövényeket. Az egynyári- és balkonnövények értékesítése után felszabaduló helyeket gyorsan megtöltik az őszi kultúrákkal. Növényházaik mérete és felszereltsége a nagyobb volumenű és igényesebb kultúrák (Cyclamen, Poinsettia) termesztésére alkalmas. Gyűjtött esővízzel ár-apályos rendszeren keresztül öntöznek. Az eltérő igényű kultúrákat egymástól különválasztják. Az automatika 15 programzónában látja el a tápanyag utánpótlást és a vízellátást.  A csapadékvíz gyűjtéssel a jó minőségű öntözővíz meglétét oldották meg. A növényház ciszternáiban gyűjtött víz nem melegszik meg nyáron, nem fagy meg télen nem algásodik, jól felhasználható. A gördülő asztalok és a hajók fűtése egymástól függetlenül külön is szabályozható. Klímakomputer vezérli a fűtést és a szellőztetést, így a technológiai igény és a gazdaságosság közel került egymáshoz. A magas légterű házakban a tavaszi kultúrákat 2-3 szintben nevelik. A jövőben további technikai fejlesztéseket, elsősorban energiaernyő építését tervezik.

A szakmai nap idején javában tartott a ciklámen ültetés, de már becserepezve láthatták a programon résztvevők a mikulásvirágokat és a multiflóra krizantémokat.  A mikulásvirág programjuk éllovasai a klasszikus fajták előtt nyíló Karácsonyi  Csillag nevet viselő Princettia fajták. Az őszi kultúráik közül a szabadföldi területen az inkaliliomokat a multiflóra krizantémok váltják.

(Noske szakmai nap 2014.07.01. Ráckeve Savoya Kastély)

 

A Kertészet és Szőlészet 2014/29 számában megjelent ezen cikket köszönjük Merényi Alexandrának.
Vissza az előző oldalra!
NOSKE KINCSESKERT - Magyar