Trónfosztás a balkonon?

A nemesítő házak nagyszerű egynyári és balkonnövény újdonságaiból év, mint év megannyi újdonságot láthatunk a külföldi és hazai nyári fajtabemutatókon. Ezeket rendszeresen be is mutatjuk, ám a belőlük nevelt készárukról keveset beszélünk.

A szaporítóanyag forgalmazók palánta-bemutatókon kínált újdonságai egész addig „láthatatlanok” maradnak, míg csak kistételű termesztésük folyik. Készáru bemutatóval a kertészetek kifejezetten nem foglakoznak, választékuk a nagybani piacok árusítóhelyein tekinthető meg. Jó esetben felfedezhetők az újdonságok, amikor a növény szépsége fölhívja magára a figyelmet, ám legtöbbször észre vehetetlenül, „bedarálódnak” a nagytételű tömegáru közé.

A Noske Kertészetben nemrég dugványról indított, vásárolt szaporítóanyagról nevelt készáru bemutatót tartottak. Miért is ne? Hisz, ahogy a szaporítóanyag forgalmazóknak, az árutermelő kertészeteknek is van viszonteladói vevőköre, akik figyelmét csak így tudják nyomatékosan ráirányítani a remek genetikai adottságokkal rendelkező nagyszerű fajtákból nevelt portékákra, kipróbált összeültetésekre. A célzott programmal a megismertetést kívánták elérni, hogy partnereik számára megkönnyítsék a továbbértékesítést.  

Ebben a kertészetben évek óta tudatos „építkezés” folyik, amikor a vásárlóknak kínált választékot összeállítják. Szem előtt tartják a piaci trendeket is, mégis a fajták teljesítőképességéből indulnak ki, tesztelik alkalmasságukat a hazai klímára, a tenyészidő alatt nyújtott megbízhatóságukat, tetszetősségüket és nem utolsó sorban viselkedésüket és kezelhetőségüket a felhasználóknál. Ezen ismeretek felhasználásával csökkentik vagy növelik bizonyos termékek körét. Nem megszokásból termelnek, bátran döntenek, ha adott fajta nem vált be vagy sikert könyvelt el. Így alakítják a választékukat, amit néhány éve saját céges arculattal is elláttak.

A magról vetett és dugványról szaporított új begónia fajták meglepték a kertészeket. Nagyszerű teljesítményük, betegség-ellenállóságuk, pompás megjelenésük, már-már felvetette, hogy a begóniák a muskátlik komoly vetélytársaivá válhatnak. Ez az oka, hogy a Noske Kertészetben idén nagyobb hangsúlyt kapott ez a növény, némiképp háttérbe szorítva a korábbi éllovas „Harmónia Duó” és „Harmónia Trió” vegyes balkonnövény összeültetéseket. Noske Róbert elmondta, ki szeretnék szolgálni az egyre melegebb, szárazabb és szélsőségesebb időjárásra alkalmas, nagyobb tűrőképességű fajok, fajták iránt felmerülő igényt. A jól ismert egynyári (Begonia semperflorens) és gumós begónia (Begonia tuberhybrida) mellett bővíthető a választék az ígéretes karrier elé néző magról vagy dugványról szaporítható begóniákkal. A kertészetben a csüngő Balaton (Begonia boliviensis) és az álló Budapest (Begonia elatior) fantázia név alá tartozó fajták nagy melegben és tűző napon is folyamatosan, szakaszolás nélkül, késő őszig nyílnak. Nagy virágtömeggel és intenzitással, megbízható teljesítményre képesek. Szép a habitusuk, jól elágazódnak, a virág és lombszínek harmonikus kontrasztot alkotnak.

A kertészet által előállított termékkörben a begóniák mellett továbbra is fontos szerepet játszanak a muskátlik.  Meghatározóak a Nosztalgia név alá besorolt erőteljes növekedésű, élénk színű álló típusok, ugyanakkor az anyák napi értékesítési időszakban a mutatós angol muskátlik mennyisége is jelentős. Választékbővítésre 1 m-es törzses muskátlikat is készítenek.

A kertészet növényházaiban rendkívül átgondolt és precíz a helykihasználás, ami a minőségi áru előállítás egyik kulcs mozzanata. A méretes színes ámpolnás edények a gördülő asztalok fölötti légtérben felakasztva kaptak helyet, egyedi öntözéssel ellátottak. A magas légterű ház árukészítő/mozgató és munka területe fölé emelt asztalokon is növények nevelkednek, míg a régi típusú melegházak alkalmasak a kezdeti sűrű térállásban való elhelyezésre. Innen kerülnek a termesztési forgó ütemezése szerint az eladott növények után megüresedett felületekre.

 

A Kertészet és Szőlészet 2015/21 számában megjelent Dísznövénytermesztéssel kapcsolatos ezen cikket köszönjük Merényi Alexandrának.
Vissza az előző oldalra!
NOSKE KINCSESKERT - Magyar